Филмов Фестивал "Северно сияние" 2015

 
За поредна година компания "Позор" организира филмовия фестивал "Северно сияние", който представя киното на Скандинавия. Повече инфорция, както и кино програмата за 2015 год.(24 Септември -1 Октомври), можете да намерите на www.pozorcompany.com/northern_lights_programme_2015.html
 
16-09-2015
 
 

Truck Show 2015

 
От името на Скания България ЕООД бихме искали да ви поканим на Truck Show Kamioni 2015, което ще се проведе: Кога: 04-05.06.2015 Къде: Летище Лесново, община Елин Пелин Какво ще представи Скания: Тежковоз R520, 6х4 е с двигател V8, Евро-6, с мощност 520 к.с. Влекач Scania Highline R440 с пълен аеропакет Самосвал G440 е с дневната кабина, офроуд пакет, голям 21 м3 кош на KH-Kipper с брезентово покривало с дистанционно управление Влекач Scania R490 Евро 6 Topline, мултикалър, всички системи по сигурността Влекач Scania R410 ( Ecolution ) Highline, мултикалър, всички системи по сигурността, 4 бр.акумулатори, система за контрол налягането в гумите Автобус Беулас с шаси Scania с три моста и дължина 13,90 м. Двигателят е Scania, 6-цилиндров, Евро-6, с мощност 450 к.с. Предавателната кутия е Scania Opticruise с ретардер Scania. Салонът е с 49 стандартни места и 8 VIP места. Разполага с WC, кухня, автомат за студени напитки, кафемашина Lavazzа и автобус Scania Touring
 
04-06-2015
 
 

Най-добър млад европейски шофьор на камион - Състезание, организирано от Скания България

 
Имаме удоволствието да ви поканим на интересно събитие на Скания България, което ще се проведе на 28.03.2015г, на паркинга между Икея и София Ринг Мол, от 10:00ч. Това е финал на състезанието – Най-добър млад европейски шофьор на камион, което се провежда във всички европейски държави, където Скания присъства. Основните умения, които се тестват в това състезание са: безопасно, икономично и майсторско шофиране.
Приложена е поканата с детайлна информация. Тя служи и като талон за кетъринг.
 
13-03-2015
 
 

Филмов Фестивал "Северно сияние" 2014

 
Всяка година компания "Позор" организира филмов фестивал "Северно сияние", който представя киното на Скандинавия и Прибалтика. Основната цел на "Позор" е да представят различното кино в България. Повече инфорция, както и кино програмата за 2014 год.(3-11 Декември), можете да намерите на www.pozorcompany.com.
 
18-11-2014
 
 

ВТОРО ИЗДАНИЕ НА СОФИЙСКИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ

 
Фокус на второто издание на Софийския международен литературен фестивал ще бъде литературата от Скандинавския север. Събитието ще се проведе от 9 до 14 декември с богата програма, която включва представяне на 12 автори от 5 държави - Дания, Норвегия, Исландия, Швеция, Финландия; лекции и дискусии, организирани съвместно с катедра по Скандинавистика на СУ „Св. Кл. Охридски“; филмова програма, осъществена в партньорство с фестивала „Северно сияние“; специален панел за криминална литература; изложба на корици и илюстрации и фотографии; разнообразна детска програма; вечери с поезия и музика.
 
17-11-2014
 
 

Четвърти Международен Музикален Фестивал и Конкурс за млади цигулари „Емил Камиларов”

 
За четвърта поредна година, от 22 до 31 октомври 2014 г., в Централния Военен Клуб, ще се проведе Международният Музикален Фестивал и Конкурс за млади цигулари „Проф. Емил Камиларов”.
 
17-10-2014
 
 

Eкотехнологии ще бъдат представени на Форума и изложбата за Югоизточна Европа 2014

 
Изложба и форум за управление на отпадъци, енергийна ефективност, възобновяема енергия и интелигентни градове.

Целта на изявата е да подчертае ключовата роля на новите екологични технологии за изграждането на устойчива регионална икономика чрез тяхното прилагане, обмяна на опит и добри практики. Тя се организира от Виа Експо и ще се проведе от 5-ти до 7-ми март 2014 г. в София. Нейният актуализиран формат включва: „Save the Planet” (управление на отпадъци и рециклиране), „Енергийна ефективност и възобновяема енергия", „Smart Cities“ (интелигентни сгради, ИКТ и мобилност) и „LiftBalkans" (асансьори и ескалатори).

Изложението
Австрия е отново страна-партньор на „Save the Planet“ и нейните постижения ще бъдат демонстрирани на традиционния Австрийски павилион, който се реализира за 5-та поредна година на по-голяма изложбена площ.

Водещи фирми от Австрия, България, Германия, Дания, Китай, Италия, Полша, Румъния, Словения, Холандия, Чехия, Швеция и Швейцария ще представят своите най-нови продукти и услуги. Тази година акцентът ще бъде поставен върху хидро - и биоенергията. Увеличеното търсене на оборудване за сепариране, балиране, рециклиране и компостиране на отпадъците определя и инвеститорския интерес на международни компании към Югоизточна Европа.

Информационните и комуникационни технологии имат голям потенциал за превръщането на градовете в интелигентни системи. На изложението ще бъдат показани интелигентни решения за съхранение на енергия, сградна автоматизация, мобилност, телеметрия, телематика, енергийноефективно осветление, бои и др.

EREMA, IFE Aufbereitungstechnik, UNTHA Shredding Technology, VECOPLAN, Herbold Meckesheim, Tecnova, Apricus Solar, Global Hydro Energy, CPM Europe, Филкаб и Елпром Трафо са сред изложителите.
Ново поколение термопомпи с висок КПД ще видим от Омния Контракторс и Термопомпени системи, които успешно се лансират на пазара.

Hitachi Zosen Inova, Ebios Energy и Weiss ще запознаят посетителите със своя опит и ноу-хау в производството на енергия от отпадъци.

Форумът

Във форума ще се включат лектори от ЕК - ГД „Енергия“, отдел „Интелигентни градове”, Асоциацията на градовете и регионите за рециклиране и устойчиво управление на ресурсите (ACR+), Европейска мрежа на специалисти по околна среда (ENEP), Съвет за изследване и технологии за енергия от отпадъци (WtERT), Euroheat & Power, Европейски институт за изследване на сградите (BPIE) и др.

Няколко са акцентите в програмата:
- Европейски ден за управление на отпадъците
- Енергия от отпадъци - глобални и локални перспективи, нови технологии
- Преосмисляне на идеята за централизираното отопление и охлаждане в Европа
- Интелигентни градове: Европа и развитието на иновациите в областта на интелигентните градове и общности; Стратегии за сгради с почти нулева консумация на енергия (nZEB); Интелигентни мрежи; Решения за интелигентна мобилност.
 
11-02-2014
 
 

Концерт по случай 170 години от рождението на великия норвежки композитор Едвард Григ

 
Посолството на Кралство Норвегия има удоволствието да Ви покани на концерт по случай 170 години от рождението на великия норвежки композитор Едвард Григ (1843 – 1907).
Концертът ще се състои на 16 октомври от 19.00 ч. в Централния военен клуб. Входът е свободен.
Програмата включва творби на Григ в изпълнение на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на проф. Пламен Джуров и солисти Емилия Кирчева (сопран), Галя Павлова (мецосопран) и Марио Христов (баритон).
Ще чуете както добре познати произведения на Григ, така и някои от прочутите му песни и сюити за струнен оркестър, неизпълнявани досега в България.
Добре дошли!
 
07-10-2013
 
 

The 5th Northern Lights Film Festival - 26 Sept - 6 Oct

 
The festival has already become a tradition and an important event on the cultural calendar of Sofia. This year the organizers from Pozor Ltd. in cooperation with the embassies of the Nordic and Baltic countries have the ambition to present the latest works of filmmakers from Denmark, Finland, Norway, Sweden, and Lithuania. Northern Lights Film Festival will be opened on 26 September and will continue until 6 October in the Cinema House, The Eurocinema and the Red House.
See the Program here.
 
18-09-2013
 
 

Екофорум за Югоизточна Европа 29-31 май 2013

 
Тематични акценти на изявата:
● Енергийна ефективност
● Интелигентни сгради
● Биогорива от селскостопанска дейност
● Децентрализирано производство на соларна електроенергия в сградите Повече можете да прочетет на: www.viaexpo.com
 
09-05-2013
 
 

„Северно хартиено изкуство“

 
Драги приятели, -
Заповядайте на откриването на изложбата „Северно хартиено изкуство“ в рамките на София Хартиен арт фест 2013. -
Откриването ще се състои на 8 май, 18.30 часа, в Арт център „Форум“, ул. Георг Вашингтон № 24.
 
29-04-2013
 
 

Камерен концерт 20 март

 
Камерен концерт с музика от скандинавските страни- 20 март, от 19.00 в Софийска градска художествена галерия. Вход свободен
 
18-03-2013
 
 

Филмов фестивал "Северно сияние"

 
Филмов фестивал на скандинавското и балтийско кино
20-30 септември 2012, София
За подробното филмова програма, моля посетете сайта: www.pozorcompany.com
 
20-09-2012
 
 

"Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг

 
Международен театрален фестивал "Варненско лято" представя:
10 юни - Варна, Драматичен театър, сцена Филиал, 18.00ч
12 юни - София, Театър "София", 19.00ч
Театър "Интима" - Стокхолм, Швеция /със субтитри на български език/, режисура и изпълнение на всички роли Анна Петерсон.
През 2012 г. светът отдава почит към живота и творчеството на писателя и драматург Аугуст Стриндберг. По повод 100-годишнината от неговата смърт в родната му Швеция и в чужбина неговият широк репертоар се преоткрива в съвременни постановки.
 
18-05-2012
 
 

Покана от Посолство на Кралство Норвегия за концерти "Нова норвежка музика"

 
Драги приятели на Норвегия,
Посолството на Кралство Норвегия организира серия от концерти под наслов „Нова норвежка музика“ с участието на композитора Мортен Готауг и струнния квартет Strings Unlimited.
Четирите дами от Strings Unlimited изпълняват класическа музика и кросоувър с елементи на джаз, рагтайм и поп. Квартетът свири заедно с Ричард Клайдерман, A-ha, Сисел Хирхебьо и др. Изнасят концерти по целия свят и в Норвегия.
В България Strings Unlimited ще свирят на 8 май в концертната зала на СБК, на 9 май в зала „Съборна“ на АМТИИ в Пловдив и на 10 май в концертната зала на НМА в София.
В програмата са включени произведения на норвежките композитори Мортен Готауг, Арне Нурхайм, Алф Хюрюм, Едвар Григ и др.Входът е свободен.

8 май, 18.00 ч., зала „Филип Кутев“ на СБК, ул. „Иван Вазов“ № 2
9 май, 18.00 ч., зала „Съборна” на АМТИИ, ул. „Съборна” № 39, Пловдив
10 май, 19.00 ч., Концертна зала на НМА, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 94
Заповядайте!
 
03-05-2012
 
 

Форум за Югоизточна Европа за енергийна ефективност и възобновяема енергия, управление на отпадъци и рециклиране

 

В периода 28-30 март 2012 г. ще се проведе Форумът за Югоизточна Европа, който включва Конгрес и изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия (ЕЕ и ВЕ), Изложба за соларни технологии SEE Solar и Конференция и изложба за управление на отпадъци, рециклиране и екология "Save the Planet". Изявата се организира от Виа Експо и ще бъде ефективна платформа за представяне на последните тенденции и осъществяване на партньорства между бизнеса и институциите. Австрия, един от лидерите в разработването на екологечни технологии, е страна във фокус на "Save the planet".
Конгрес за ЕЕ и ВЕ и Конференция "Save the Planet"
В програмата ще вземат участие лектори от 20 държави с богат практически опит. Сред тях са експерти от Европейска общност на специалистите по околната среда (ENEP), Конфедерация на предприятията за енергия от отпадъци в Европа (CEWEP), Асоциация на градовете и регионите за рециклиране и устойчиво управление на ресурсите (ACR+), Международна асоциация за твърди отпадъци (ISWA), Световен алианс за децентрализирана енергия (WADE), Европейски форум за възобновяеми енергийни източници (EUFORES), и др. Делегатите ще се запознаят с въпросите за ефективно управление на отпадъците, депониране, предотвратяване и рециклиране, производство на енергия от отпадъци, ресурси от биомаса, биоенергия, енергийна ефективност, финансиране на ЕЕ и ВЕ проекти и др.
Изложбите
Над 300 водещи компании ще представят системи за соларна, био-, вятърна и хидренергия, решения за енергийна ефективност, оборудване за третиране и събиране на отпадъци, транспортни средства, технологии за компостиране, рециклиращи машини, финансови и консултантски услуги и др. Изложителите ще осъществят директни контакти с над 7000 посетители от Югоизточна и Централна Европа, работещи в областите: държавната и общинска администрация, управление на отпадъци, рециклиране, екология, зелена енергия, строителство, транспорт, финанси и др.
Организатор: www.viaexpo.com
 
15-12-2011
 
 

‘Save the Planet’
Управление на отпадъци и рециклиране

 
Международна конференция и изложба
Австрия - страна във фокус на форума
Холандия – стратегически партньор
13 – 15 април 2011, ИЕЦ - София
Нуждата от нови технологии в тези сектори създава отлични възможности за инвестиции и публично-частни партньорства. Основната цел е да се стимулира обмяната на опит и да ускори трансфера на ноу-хау на регионалния пазар. Изявата е ефективно средство за директна комуникация и създаване на нови контакти между институциите, бизнеса и браншовите организации от Югоизточна Европа.
Конференцията
Ще участват лектори от 20 държави - Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Либия, Литва, Полша, САЩ, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Холандия, Швейцария и Япония.
Програма: Акцентът е сесията „Eнергия от отпадъци”. Другите застъпени теми са: нови подходи, възможности за финансиране, технологии за събиране, третиране и транспортиране на отпадъци, добри практики в рециклирането, рециклиране на стъкло и фотоволтаични панели.
Изложбата
Групово участие на компании от Австрия. Изложителите ще покажат иновационни технологии и услуги в областта на управлението на отпадъците и рециклирането. Сред тях са Erema Engineering Recycling Machinen Anlagen, Sackl Anlagenbau, Strabag AG, Recycling България, .А.С.А. България, Мева България и др.
Партньори на събитието са общини и бизнес организации от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Сърбия и Турция, Хърватия, Черна гора.
Конференция
Преференциална цена за регистрация в конференцията до 13 март
Изложба
Статистика от 2010 г.
Новини
Организатор: www.viaexpo.com
 
22-02-2011
 
 

7-ми конгрес и изложба за енергийна ефективност (EE) и възобновяеми енергийни източници(ВЕИ) за Югоизточна Европа

 

13 – 15 април 2011, ИЕЦ - София
Иновативни технологии, паралелни дискусии и инициативи, силно международно присъствие и многобройни контакти – това ще предложи 7-мото издание на конгреса и изложбата за ЕЕ и ВЕИ.
Конгрeсът

Ще вземат участие 40 лектори от 28 страни. Делегатите ще научат за последните тенденции, ще се запознаят с експертни анализи и прогнози по темите:
- финансиране на ЕЕ и ВЕИ проекти, програми за насърчаване на инвестициите
- енергийна ефективност и децентрализирана енергия
- електричество от ВЕИ
- eнергия от отпадъци. В сесията ще вземат участие лектори от Австрия, Германия, Великобритания, Канада, Полша, Словения, Сърбия, Швейцария, САЩ и Япония.
Паралелни събития
- SOLAR BALKANS 2011 - Първи соларен бизнес форум за възможностите за инвестиции за производство на фотоволтаици.
- „Нисковъглеродни общини – кметовете имат възможности” - безплатен семинар за представители на местните и регионални власти. Той ще представи новости, проблеми и решения за местните икономики как да реализират идеята за 100% възобновяема енергия до 2050 г.
Изложбата
Изложители от над 13 държави. Сред участниците са Enercon, Global Wind Power, PowerWind, Vestas, Fronius, Hyundai, REC, voestalpine Krems, Phono Technologies Switzerland, Franki Grundbau, Eurosol, Siemens, Solea, Polytechnik, Alukoenigstahl, American Way, Green Energy 3000 и български фирми като Крейн, IDS Solar, motto engineering, Ecoconcept, Апекс Солар, Невен-ЗИГ Солар, Соларпро, Скай Солар България, СТС Солар, Лонгман Холдинг, Крис 94, Егнатия, Сме Уинд, Най, Електро-Соларни Системи, Екоел, НЕС-Нови Енергийни Системи, Севатех, Интеграл 2005, Ерато Холдинг, K.A. Технолоджи, Грийнтех Инженеринг Солюшънс, Чаори-Сарис, Вап Хидро, Електро Ком, Ети България, Филкаб, Юпитер Метал, Велбой и мн. др.
Конгрес
Преференциална цена за регистрация в конгреса до 13 март
Програма
Изложба
Статистика 2010
Организатор: www.viaexpo.com
 
22-02-2011
 
 

Trade between Bulgaria and Nordic Countries in 2009

 
Total trade between Bulgaria and the Nordic countries during the last year has fallen down compared to the previous year. This relies with a slightly larger step for the goods directed northwards (from Bulgaria to the north) than southwards – respectively 147 mill EUR (a decrease by 16,5 %) and 1307 mill EUR (a decerase 2,8%). The good news is that numbers are quite below the yearly change of the total Bulgarian export and import which decreased respectively by 22,5% and 33,4% in 2009.
The 2009 value of the summed export from the Nordic countries to Bulgaria doubles the import from Bulgaria to the Nordic countries. This is a huge difference compared to the total trade balance of Bulgaria in 2009 revealing that the total import is with about 42% larger than the export.
The distribution among the Nordic countries shows that in 2009 the import from Bulgaria has fallen in all of the countries (between 20 and 40%) with the exception of Sweden which marks annual increase of 11,8% and respectively enlarges its share as a receiver of imported goods from Bulgaria (within the Nordic countries) from 37% to 50%. Sadly, the impressive increase of imported goods to both Norway and Denmark in 2008 was ice broken in 2009 and turned into a decrease of 37,1% and 20,8% respectively.
The best exporter to Bulgaria in 2009 is Denmark which counts by over 50% share in the Nordic volume and has also kept its growth rate from the previous period – increase by the good 35,9% and 32,6% for the last two years. Norway has managed to keep its volume at almost the same level. Finland and Sweden performed worse than the year before with a third fold cut and Iceland crashed down to a decrease of 75,7%.
Sources:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu, www.statice.is, www.statice.iswww.ssb.no, www.bnb.bg, www.nsi.bg
 
22-07-2010
 
 

Nordic economic outlook: the litmus test

 
Nordic economic outlook: the litmus test An economic analysis written by Nordea, the Baltic and Scandinavian financial services group:
At the threshold of the new decade it is clear that the world economy has finally moved out of recession. But in its latest research report, Economic Outlook, Nordea forecasts a moderate economic upswing that will only gradually gain momentum.
“The huge financial sector rescue packages and significant concerted G20 easing of economic policies to kick-start the economies have been highly successful”, says Nordea’s Global Chief Economist Helge J. Pedersen.
Economic growth especially in South-East Asia spearheaded by China has been strong, and industrial production in this region is now higher than before the collapse of Lehman Brothers. In the rest of the world, production has been set back several years despite the increased momentum. Global capacity utilisation remains weak, and this dampens investment needs and worsens the labour market situation. It further reduces the likelihood of strong private consumption growth. “So even though the situation has improved, we still basically believe that the current economic upswing will be moderate and only gradually gain momentum. So far the upswing in the industrialised countries has been driven by expansionary economic policies and inventory changes”, says Helge J. Pedersen. “The coming six months will provide the ultimate litmus test of final demand and especially private consumption”, says Helge J. Pedersen.
In terms of economic growth 2009 was an annus horribilis for the Danish economy. Now the Danish economy may be in for some years of growth in positive territory. The budding signs of international growth have brightened the prospects for Danish exports, and consumer spending looks set to increase noticeably again this year after a significant setback in 2009. Income tax cuts and lower interest rates will boost households’ overall disposable income despite a persistent increase in unemployment in 2010.
The Swedish economy deteriorated sharply at the end of 2008 and the beginning of 2009, but recovered slowly during the following quarters. Economic growth is expected to pick up in 2010, mainly driven by private consumption and inventory changes. Exports, supported by improved global trade, will also contribute to this increase. Headline inflation is seen picking up in 2010, while core inflation will decline and remain below the Riksbank’s two per cent target. With stronger growth, an improved labour market and high credit growth, the Riksbank will likely start raising the repo rate during the year. We expect the repo rate to be two per cent by end 2010.
In a historical context the setback in Norway was relatively strong, but compared to other countries it was fairly mild. In the second and third quarter last year growth in mainland production moved back into positive territory. Particularly the massive fiscal and monetary policy stimuli got the economy going again and contribute to growth also in 2010. In 2011 growth in the economy may slow as a result of higher interest rates, fiscal policy tightening and a decline in oil investment. With strong growth throughout 2010, Norges Bank will hike rates further, but in 2011 the pace of monetary tightening will slow. Norwegian interest rates will rise less than the market currently prices in and should therefore not trigger significant strengthening of the Norwegian krone.
The Finnish economy returned to growth in the summer of 2009 after a steep export-led collapse during the winter. This year exports will rebound in tandem with world trade and also household demand will recover supported by increased consumer confidence. On the whole, in 2010 the Finnish economy should grow faster than the rest of the Euro area. The unemployment rate has so far risen less than feared and it is set to peak in the summer. Finnish public finances will remain in relatively good shape and the public sector deficit is not expected to exceed the three per cent limit.
Nevertheless, there will be challenges to overcome if the government is to meet the ambitious medium-term surplus targets, and this will shape the political debate ahead of the 2011 elections.
Source: www.icenews.is
 
26-05-2010
 
 

Възможности за инвестиции в Свободна Безмитна Зона Бургас

 
Presently, Bourgas Free Zone disposes of and offers free areas for investments in the vicinity of Port Bourgas, with a direct access to the national and international railway & road systems where covered warehouses – multifunctional, specialized or premises for organization of new production lines can be built. Investment possibilities: 1. Bourgas Free Zone disposes of 60 000 sq.m. open areas for investment incentives (settlement of production, building of covered warehouse areas) on rent basis. In case a new warehouse shall be constructed for example, a free period of 6 months for construction of the premise is granted after which the investment is being calculated through the negotiated rent. 2. Industrial park project - development of 20 000 sq.m., including premises and infrastructure, for small & medium enterprises. In a close proximity along the terrain for investments, the warehouses could be serviced by the existing railway tracks, and the goods can be unloaded or loaded by the available mechanization. Land on the territory of the Zone is available for rent only but not for purchase. The preferential status of Bulgarian free zones, includes the following tax incentives: • Exemption from duties and VAT for goods stored on the territory of the Zone. • Exemption from duties and VAT for raw materials intended for production. • Exemption from duties and VAT for machines and equipment related to production on the territory of the Zone for a period of 2 years. Link: www.freezonebourgas.com
 
29-03-2010
 
 

Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници
Шести международен конгрес и изложба за Югоизточна Европа

 
София отново ще бъде домакин на 6-тия Международен конгрес и изложба за енергийна ефективност /ЕЕ/ и въозобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. Форумът се утвърди като един от водещите за Югоизточна Европа и ще се проведе в периода 14-16 април 2010 г. Той е под егидата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма; Министерство на околната среда и водите; Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Целта на събитието е да представи ноу-хау от развитите европейски държави и да насърчи инвестициите във ЕЕ и ВЕИ индустрията.

Стратегически партньор е отново Германия, а фокус страна - Италия. Нов акцент в програмата на конгреса е Електромобилността: електрически автомобили и велосипеди; иновативни електромобилни системи; хибриди, технологии за зареждане, нови горива.

Сред темите, които ще се дискутират са: Енергийна ефективност, Електричество от ВЕИ източници, Отоплителни и охлаждащи системи на база ВЕИ, Нови световни тенденции за двойно и тройно приложение на ВЕИ системи за повече ефективност, Енергийна независимост на общините.

На паралелната изложба ще бъдат представени оборудване и услуги за ЕЕ и ВЕИ - планиране, проучване и проектиране, финансиране, инсталиране, нови технологии. Очаква се силно участие на немски, австрийски и италиански компании.

Допълнителна информация можете да намерите тук или се свържете с Via Expo:
Tел/Факс: + 359 32/ 945 459; 96 00 12
Е-mail: nelly_v@viaexpo.com
www.viaexpo.com
 
02-12-2009
 
 

Швеция и Финландия казаха да на Северен поток

 
След години на преговори, Швеция и Финландия се споразумяха за четвъртък, 5ти ноември, да да позволят на руския проект за газопровод "Северен поток" да премине през техните териториални води в района на Балтийско море, решаваща стъпка за проекта, предназначен да снабдява Европа с руски газ.

Газопроводът ще е с капацитет 55 милиарда кубически метра руски природен газ годишно, което представлява 11 на сто от очакваното потребление на газ в Европа за 2011.

Източник: AFP Business News
 
06-11-2009
 
 

Норвегия покачи основния лихвен процент

 
Изпълнителният съвет на Норвежката централна банка (Norges Bank) взе решение за покачване на основния лихвен процент с 0.25 процентни пункта до 1,50 на сто.

Централната банка увеличи основния си лихвен процент за първи път от лятото на 2008 г. и е първата европейска централна банка, която прави това след като световната икономическа криза удари финансовите пазари.

Управителят на Банката, Svein Gjedrem, оправда покачването като посочи, че инфлацията в Норвегия е много малко по-висока от очакваното, а безработицата в страната е значително по-ниска от прогнозираното.

Източник: The Norway Post
 
04-11-2009
 
 

Финландия е най-проспериращата нация

 
Финландия е най-просперираща нация в света, не само в паричните въпроси, но и по отношение на демокрация и управление, според Индекса на благоденствие, подготвен от Институтът Легатум.

Финландия заема първото място – изкачва се от трето място миналата година - следвана от Швейцария и Скандинавските страни - Швеция, Дания и Норвегия. Зимбабве е на последно място, изреварвайки Судан и Йемен.

Източник: Financial Times
 
04-11-2009
 
 

Исландия либерализира капитала

 
Исландският министър на икономиката, Gylfi Magnuson заяви, че ограниченията за притока на капитал в Исландия ще бъдат премахнати следващата седмица. Този ход е важен сигнал и за премахването на ограниченията за изтичане на капитал.

Премахването на контрола над притока на капитал ще стане веднага, но постепенното премахване на пречките пред изтичането на капитал зависи от валутните резерви на централната банка, външно-икономическите условия и притока на нов капитал, съобщи Магнусон пред Ройтерс.

Рестрикциите върху капитала бяха наложени след колапса на банковия сектор в Исландия миналата есен и от тогава целят да ограничат допълнителното обезценяване на исландската крона.

Източник: IceNews
 
04-11-2009
 
 

Фалитите показват, че кризата в Дания далеч не е отминала

 
Последните цифри показват, че се очакват общо 4937 фалита на фирми тази година.

Доверието в секторите на производството, строителството и услугите е отново в застой, след кратък период на подем, докато безработицата се е покачила с близо 9200 души през септември. Данните за октомври все още не са обявени.

Източник: The Copenhagen Post
 
04-11-2009
 
© 2020 Българо-Скандинавска Търговска Камара, създаден от Drow Ltd.